ЗА ЯМБОЛ

Ямбол e малък спокоен град, разположен   на плодородните  брегове  на река Тунджа. На запад се разпростира  Сърнена Средна гора, на изток е рида Бакаджиците, на север е Сливенската котловина, а на юг е равнинното Ямболско поле. Привлекателността на града се крие в чистия му планински въздух и дивата зеленина , която го обгръща.

Откъм транспортно географско положение Ямбол е близо както до Черноморието, така и до главните пътища на страната . Северно от града минава автомагистрала „Тракия“ (София – Бургас), която в този участък е част от европейски транспортен коридор № 8 (Адриатика – Черно море). Железопътният транспорт на Ямбол също има удобни връзки. През града минава главната жп линия Пловдив –Бургас.

Ако сте решили да посетите град Ямбол, ето забележителностите, които не бива да пропускате:

  • Безистена
  • Местността „Ормана”
  • Парк за отдих Боровец
  • Градската градина
  • Античният град Кабиле
  • Средновековната българска крепост Дъбилин
  • Музеят на бойната слава

Безистена

Ямболският покрит пазар е може би най–интересният и характерен архитектурен паметник на града. Построен  е през 1509–1510г., в типичния за Османската архитектура стил. Безистенът е не само една от най-масивните постройки в Ямбол, но и единствената запазена сграда за периода от този тип в България. От 2015 година Безистенът отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя по привлекателен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона.

Ормана

Защитената природна местност Ормана е разположена на север от града, по течението на река Тунджа. Тя  представлява „влажна“ гора, където се съхраняват редките растения мразовец и блатно кокиче. Гората се обитава и от застрашения Колхидски фазан. Основни растения тук са летният дъб, белият бряст, върбата и тополата.  Малко по на юг  се намира гребния канал на града. „Ормана“ е любимо място за пикници и игри на открито, където ямболии се разхлаждат от летните жеги.

Парк за отдих Боровец

Хълм Боровец е място за почивка, разположено в североизточната част на град Ямбол. Той е любим на ямболии  със своят чист въздух и панорамен поглед над града и Телевизионната кула. Общата му площ е 276 дка.

Градската Градина

В сърцето на града се намира централния градски парк или градската градина,както я наричат ямболии. Тя е единствената парк-градина, разположена на остров. От всички страни е обградена от мътните води на река Тунджа. Територията и е доста голяма –достига почти 300 дка, състоящи се от алеи, мостове, дълги цветни лехи, шадравани и беседки. В нея се намират и главни сгради като Спортна зала Диана и Младежкия дом. Градината е винаги примамлива за сутрешна разходка, почивка в розариума или спорт. За домашните любимци има обособен парк.

Античният град Кабиле

На 7 км северозападно от Ямбол се намира античния град Кабиле. Там са открити следи от римската, тракийската и елинската култури. Градът е построен в елински стил. Мястото е обявено за археологически резерват с национално значение. Кабиле е един от обектите на Регионалния исторически музей в град Ямбол. Територията на археологическия резерват заема площ от над 600 дка. Археологическите проучвания показват, че Кабиле е един от най-големите и значими градове в древна Тракия. Резерватът е подходящо място за разходки и отдих, а хълмът Зайчи връх дава възможност за красива гледка от високо.

Средновековната крепост Дъбилин

Крепостта е разположена в западната част на Ямбол, в двора и района около Техникума по механотехника. Дъбилин всъщност представлявал старият Ямбол. Крепостната стена е градена в края на Х век. Значителна част от Ямболската средновековна крепост е проучена, запазена и достъпна за посещение. Тя е единственият археологически паметник на територията на град Ямбол от Средновековието. Запазена е част от северната и източната крепостни стени, както останките на ъглова квадратна кула и вход, широк 2.35 m. Ширината на крепостната стена е 1.6 m. Личат останките от вход и квадратна кула. Височината на запазения крепостен зид е около 1 m. Проследява се на около 20 m дължина.

Музей на бойната слава

От 2013 г. в Ямбол отваря врати единственият по рода си общински военен музей. През 2017 г. Музеят на бойната слава вече е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Традиции

Град Ямбол е известен със своите традиции. По Коледа играят коледари облечени в ямболски носии, типични за този край, а на Кукеров ден се събират кукерите. Сформира се фестивалът „Кукерландия”, в който се състезават маски и костюми от цяла България.  Той се провежда всяка година. Често се канят и маскарадни групи от чужбина.  Фестивала има за цел да покаже разнообразие на фолклорни традиции, както и да съдейства за тяхното съхранение и предаването им от поколение на поколение.